Verksamhetshästar

Adall frá Borgarnesi

Född 2011

Färg: Bukskäck

Adall är en stor, klok och mycket vänlig häst. Han är fyrgångare.

Han är en fantastisk ledare i valackhagen. Alla får vara med honom, leder flocken med ett stort lugn.

Han är väldigt fin att rida då han har mjuka gångarter. Lätt för alla fyra gångarter. Adall är trygg, orädd och har ett lagom tempo.

Han vill ha en balanserad ryttare som jobbar med vikthjälper och har en mjuk hand.

Han är väldigt tydlig på när man gör rätt el mindre rätt.

 

Alfadis frá Ásmundarstöðum

 Född 2010

Färg: Svartskäck

Alfadis är en häst som anpassar sig efter sin ryttare. Vill man rida lugnt så gör man det, vill man ha lite mer fart och fin form så bjuder hon gärna på det också. Mjuka gångarter. Lätt för tölt och trav. Lite svårare med bärigheten i galopp. Alfadis är mycket trygg och orädd. Hon är fyrgångare.

Alfadis är ledare i stoflocken.  

Ask från Tomarp

Född 2007

Färg: Brunsvart

Ask är fyrgångare. Väl separerade gångarter. Har en fantastisk fin tölt men kräver att man jobbar ihop honom ngt för att han ska visa sitt bästa.  Stadig trav och bärig galopp. Han provar gärna att vara lite långsam men det är inte svårt att få igång honom och han har med åren gett matte Jenny ett par riktiga resor i tempo där det inte funnits ngt stopp. Fantastiskt fin som förstahäst på turer. Lugn, trygg och orädd.  Älskar att hoppa.

Best från Adolfstorpet

Född 2012

Färg: Brun

Best är en pigg och glad häst.  Hade gärna sprungit fort genom hela ridpasset om hon fick. Hon är väldigt tydlig på när man gör rätt el mindre rätt. Vill att man är tydlig och avslappnad i sin ridning. Att man jobbar med små hjälper.  Hon är fyrgångare.  Riktigt fin tölt i olika tempon. Lätt för ren takt i tölten. Bra trav men tappar balansen (faller då i tölt) om den går för fort eller om hon ej är helt mjuk i kroppen/ rids balanserat. Galoppen har lite dåligt sväv men blir klart bättre med åren.

Darri frà Berglandi 1

Född 2006

Färg: Fux

Darri är fyrgångare med stora gångarter. Favorit hos många vuxna. Välriden och gör alltid sitt bästa. Den där hästen som du får en riktigt härlig ridkänsla med.

Dokka från Priscillagården

Född 2002

Färg: Brunsvart med stjärn

Dokka är fyrgångare. Behöver jobbas ihop i tölten för att visa sitt bästa. Orkar där inte vara så snabb i tempot. Hon var inte alls mycket töltad innan hon kom hit (då var hon 19 år) så hon har gjort väldigt fina framsteg. Lagom i tempot. Bra och tydlig i både trav och galopp.  Hon provar gärna att vara lite långsammare men bjuder på lite mer fart och mjuk fin form om man vill. Vill gärna ha en ryttare som är mjuk i handen.

Dokka har haft sjukdomen fång för några år sedan. Därför får hon inte äta för mycket mat och behöver regelbunden motion för inte bli sjuk igen.

Eldvallas Figallo

Född 2009

Färg: Brunsvart

Figallo är ridskolans enda shetlandsponny. Han är ett riktigt charmtroll. Pigg och framåt. Har inga problem med att följa med i islandshästarnas tempo.

Han vill att man är mjuk i handen. Styr och stannar med låg balanserad hand. Tar man för mycket el hårt i honom tycker han att det gör ont i munnen (vilket det också gör då bettet trycks mot tänder). Då blir han lite frustrerad och kan ta ner huvudet. 

Visar tydligt om ryttaren gör rätt eller mindre rätt. Gillar att hoppa och kan hoppa högt för att vara en mindre häst.

Frigg Fra Hvoli

Född 1998

Färg: Brunsvart. Har en frysmärkning på ryggen från tiden då hon gick på fjället på Island

Frigg är femgångare och i yngre år la vi henne i pass då och då. Frigg har varit med oss nästan från start. Hon har lärt många både vuxna och barn att rida. Har en fantastisk fin och taktren tölt och mjuka gångarter. Frigg är lugn och trygg men kan bli lite vaksam om ngt händer. Då vill hon gärna tölta ifrån det. Vill ha en ryttare som är mjuk och lätt i handen.

Har haft flera föl.

Frigg Från Sundabakka 

Född 2013

Färg: Brunsvart. Fux

Frigg är femgångare . Pigg med en mjuk och taktren tölt. Kan ibland vara lite klurigare att få en stadig trav. Galoppen är ngt flack, lite typisk femgångsgalopp. Fin och mjuk i handen och jobbar ofta i bra form. Frigg har haft tre avkommor varav en är född här, Flauma Från Fagraryd 

Funi från Spångebo

Född 2001

Färg: Fux med bläs

Funi är fyrgångare med väl separerade gångarter. Fin och taktren tölt men behövs lite teknik för att hitta det bästa på honom. Mycket stadig och fin trav och galopp. Han gillar att galoppera och hoppa.  Funi har varit vår arbetskamrat sedan 2011. Har genom åren lärt många att rida.

Han är även inkörd och tycker det är roligt att dra vagn.

Gauti frå Broaskog

Född 2008

Färg: Brunsvart

Stor fyrgångare. Mycket fin trav och galopp där han med de ryttare som ridit lite längre gärna bjuder på fin form. Han har ganska stora rörelser så krävs lite balans för att kunna rida bra ffa galopp på honom. Han hade nästan inte töltat alls innan han kom till oss när han var 11 år. Har utvecklats mycket fint men klarar inte att gå i ngt högre tempo i tölt.

Hoppar gärna och hoppar bra.

Gillar inte att stå inne i stallet länge, då kan han börja banka i boxen. Bäst är att ignorera honom, ge honom absolut ingen mat för då belönas beteendet, då brukar han sluta.

Glirna från Vildängen

Född 2007

Färg: Brunskäck

Glirna är femgångare.  Hon har väl separerade gångarter. Fin och taktren tölt. Hon anpassar sig både till nybörjare och van ryttare.  Med van ryttare bjuder hon på mjukhet och fin form i tölt och trav. Bra galopp och galopperar gärna. Tycker hoppning är roligt.

Har haft ett föl.

Halla vom Ostetal

Född 2000

Färg: Svartbrun

Halla är femgångare. Lätt för tölt och pass. Riktigt bra pass. Tycker trav och galopp är lite svårare men med en balanserad ryttare går det också fint. Trots hennes ålder är hon mycket pigg och glad. Har mjuka gångarter. Halla är en mjuk och vänlig häst.  Gillar att hoppa.

Har haft flera föl varav 3st är födda här.

Kappi från Fagraryd

Född 2018

Färg: Fux med stjärn och snopp

Kappi är en riktig charmknutte som växlar mellan att vara ungefär som åsnan Ior, tar en dag i sänder, till att vara full med hyss.  

Vi har förtvivlat sprungit och jagat honom än här och än där, mest hos stona faktiskt, när han återigen kommit på ngt nytt ställe att krypa ur hagen. Vi har stängslat och fxat med el och allt vad det innebär när en häst hittar nya kryphål i hagarna. Till slut så fick det inhandlas ett vildsvinsaggregat. Sättas fyra ståltrådar i en liten fyrkant. Det rådde inte ens Kappi på. Nu kan han gå i ”vanlig” hage, peppar peppar……

 

Han har också ett speciellt smackande/sugande läte som jag faktiskt tror kommer när han är sugen på mat/hungrig el tigger.

Kappi är fyrgångare.  Vi jobbar med att han ska bli starkare i tölten. Hans mamma är Frigg som är femgångare och har även en fin femgångspappa så tölten kommer nog bli riktigt bra när han väl orkar.

Lotus Från Hemlunda

Född 2015

Färg: Brunsvart

Lotus är en lite mindre häst. Femgångare. Väl separerade gångarter. Lätt att få i alla gångarter. Stor trav.  Om ryttaren här tappar balansen el kniper sig fast så kommer han direkt falla in i tölt igen.  Han vill inte ”tappa” sin ryttare.  Kan busa till det med ngt litet skutt i galoppen men det händer väldigt sällan.

Þrottur från Fagraryd

Född 2018

Färg:Fux

Þrottur var med i matte Jennys unghästprov och kan därför trots sin unga ålder extra mycket.  Femgångare som har lätt för tölt och galopp. Lite svagare trav men kommer bli bättre med mer styrka.  Anpassar tempot efter hur ryttaren vill ha det.  Blir i, dagsläget lite osäker om andra hästar rider bakom, han bromsar bara då i sitt tempo.

Rima från Lyckaängen

Född 2012

Färg: fux med stjärn

Rima är fyrgångare med riktigt bra och välseparerade gångarter.  Hon vill ha en ryttare som kan rama in henne, annars blir hon gärna som en banan i svängarna.  Mjuka gångarter. Tycker hoppning är roligt.

Haft ett föl som är fött här.

Simlir från Amor

Född 2003

Färg: Brunskäck

Simlir har en alldeles speciell historia bakom sig. Han förlorade sin mamma som föl och fick nappas upp i flaska. Den historien finns berättad av hans uppfödare i tidningen Islandshästen.

Simlir är helt klart den mest orädda hästen i stallet. Kan nog explodera en bomb bredvid honom utan att han bryr sig. Han är fyrgångare med bra och välseparerade gångarter. Han kräver lite teknik från ryttaren för att få fram hans fina tölt men när man hittat tekniken att jobba med sätet och inte dra i tygeln (då blir han gärna stark och tung, tycker att man jobbar lite tokigt) så är han fantastisk! Bra trav och galopp. Lugn och stadig galopp som passar många att lära sig att galoppera på.  

Sletta fra Sturuluholi

Född 1995

Färg: Svartskäck

Sletta är en helt fantastisk häst som lärt hur många som helst att rida. Hon har varit med mig nästan helt sedan start och var den första hästen jag köpte till ridskolan. Numera går hon endast barnlektioner. Trots sin ålder är hon fortfarande pigg och glad. Gillar att dra på i galoppen.  Otroligt snäll och trygg men ändå en del tempo. Förr i tiden var hon riktigt pigg.  Tycker hinder är lite läskiga, men kan man som ryttare rama in henne så hoppar hon riktigt bra. Sletta är femgångare men rids inte längre i pass. Är annars lätt i både tölt, trav och galopp.

Solon från Höreryd

Född 2009

Färg: Svartbrun

Solon är Hallas första föl. Vi köpte honom hösten 2022 och han blev snabbt en favorit hos många.  Han är femgångare med väl separerade gångarter. Lätt för ren takt i tölt. Ganska friskt tempo framåt men är alltid lätt att stanna. Solon är en lite mindre modell.

Solon har haft fång för 2 år sedan därav hans rejäla nacke.

 

 

Syrtla fra Johannelyst

Född 2007

Färg: Brunsvart

Syrtla är född i Danmark. Hon är fyrgångare. Lite mindre och nättare. Väljer trav och har en bra trav och en fantastisk ”gunghästgalopp” som passar många som vill lära sig att galoppera.

Tölten är bra men kräver att man jobbar med många halvhalter för att bli som bäst.

Syrtla hoppar gärna och bra.

Hon vill att man är lugn i boxen och inte stressar. Gillar inte höga ljud. Då blir hon rädd.

Toti fra Jespersgaarde

 Född 2016

Färg: Bukskäck

Toti är född i Danmark. Han är femgångare.

Kom till oss hösten 2022 så är ny här. Han är trygg och lugn trots sin unga ålder. Väljer tölt.

Traven är ngt svag men har redan blivit mycket bättre. Galoppen är fin en kortare sträcka, sedan blir den mindre bärig efter en stund. Faller då gärna in i tölt/pass.

Han blir ibland lite osäker när man ska vända över ridbanan från de andra hästarna.

Undri från Kristineberg (Unne)

2002

Unne har varit hos oss sedan 2010. Han är helt underbar att lära sig att rida på. Fyra väl separerade gångarter som är lätta att växla emellan. Lagom tempo. Älskar att hoppa och gör det bra.

Han tycker inte om att stå för nära ngn annan häst på medellinjen.  På led el vid ridning är det inga konstigheter.

Han vill att man är lugn och mjuk med honom i boxen.  Borstar med mjuka borstar och långa lugna tag. Spänner sadelgjorden lite i taget och ser till att ingen päls blir klämd.  Vill ej att man kommer in och är stressad. Gillar inte när man bara babblar massa ”strunt”. Vill ha det tyst. Förkärlek för barn med lite extra svårt för sig. Då vill han hjälpa lite extra.

Unne köptes ett år efter Undri. Då det blev två Undri på gården så fick denna Undri kallas Unne.

 

Undri från Rök

2004

Undri köptes tillsammans med Funi. Han är lugn i boxen och lugn i tempot vid ridning. Föredrar tölt framför trav. Mjuka gångarter.  Femgångare och lagd en del i pass när han var yngre. Han blir rädd om man är högljudd. Då vill han springa ifrån det läskiga.

Ösp från Lillängen

2008

Ösp köptes år 2020. Hon är efter vår hingst Þorvar. Hon är femgångare. Bra trav och galopp. Väljer tölt hellre än trav men tölten kan bli lite passaktig om hon inte jobbas mjuk i kroppen. Pigg och glad häst. Kan ibland bli lite stark. Gillar att hoppa.